Familie van Sluis kampeert sinds 2012 met de Shelter

Geplaatst op

Wat maakt de Shelter voor ons zo bijzonder?

We zijn begonnen met kamperen zo rond 1970, altijd met de tent, zowel met de auto als met de motor en de fiets. Altijd veel getrokken met de tent, 5 a 10 (of meer) campings in een vakantie was en is heel gewoon. Langzamerhand groeide bij ons dan ook het gevoel dat kamperen met een tent toch een andere sfeer oproept dan kamperen met een caravan.

Toen we dan uiteindelijk 2 jaar geleden toch besloten om over te stappen naar een caravan was het voor ons heel belangrijk om die sfeer en dat gevoel te houden, m.a.w. geen groot wit ding achter de auto. De gedachte was ook dat als je met tentkamperen je prettig voelt met een hele basic uitrusting en een klein of niet al te grote tent, die je makkelijk opzet en afbreekt (De Waard Albatros Junior en Hilleberg Stallon GT), dat op zich niet hoeft te veranderen als je op een caravan overstapt. Een vouwwagen was voor ons geen optie, want als je toch in een tent wil slapen, slaap dan in echte tent.

Een uniek ding

Waarom een Shelter. Van alles wat we bekeken hebben is de Shelter toch wel een uniek ding. Heel basic, dat is juist wat wij wilden behouden. Van alle caravans appelleert de Shelter eigenlijk nog het meest aan het “tentgevoel”. Dat gevoel wordt voor ons ook nog versterkt door de De Waard luifel, want ook hier geldt, als je je happy voelt met een tent met een luifel, waarom zou je bij een caravan dan ineens een voortent en een luifel moeten hebben?

De kunst van het weglaten

Wat bij de Shelter mooi naar voren komt is “de kunst van het weglaten”. Je kan het ook anders zeggen: “alles wat je thuis laat is meegenomen”. Alles wat je nodig hebt zit er op. Meer zou ballast zijn. We hebben ook geen ingebouwde verwarming genomen. Voordeel is ook dat je op plekjes kan staan waar een grotere caravan niet kan komen, en niet zelden zijn dat de leukere plekjes op een camping. Wel hebben we altijd ook een gaslamp bij ons, dat geeft ons de mogelijkheid om een plek zonder elektra te nemen, want dat is wat we afgesproken hebben, de plek is belangrijker dan het hebben van elektra. Wat ook zeker meegespeeld heeft met onze keus maken is de uitvoering/aankleding. Vergeleken met de meeste andere caravans ziet de Shelter er van binnen gewoon lekker fris en vrolijk uit. En juist omdat er zo weinig inzit, heb je een prachtige ruimte.

Het rijden met de Shelter is heel ontspannend. Natuurlijk voel je dat er wat achter hangt, maar samen met onze Peugeot 308SW met 110 pk motor is het een perfecte combinatie. Prachtige gewichtsverhouding en heel veel reserve met rijden, bv. met inhalen of heuvel/berg op. Geen zorgen hoeven te maken of de auto het wel haalt en niet te zwaar belast wordt, dat ervaar ikzelf dan als een stukje luxe.

Wat we gereden en meegemaakt hebben

Los van een aantal keren kamperen in Nederland, zijn we het eerste jaar (2012) naar Scandinavie gegaan. Via Duitsland en Denemarken tot halverwege Zweden. Vandaar overgestoken naar Noorwegen ter hoogte van Trondheim en vandaar weer langzaam afgezakt naar huis. Totaal zo’n 4500 km gereden. 12 verschillende campings gehad.

Slalom rijden

Het spannendste wat we meegemaakt hebben is een traject in midden Zweden waar de weg (op de kaart gewoon een doorgaande route) ineens overging in een onverharde weg, wel keurig plat uitgevlakt, maar toch komt zo’n weg na verloop van tijd vol met kuilen van de regen. Dat was wel spannend slalom rijden, gelukkig was dit stuk maar een kilometer of 40!!!

In 2013 zijn we naar Frankrijk geweest. Normandië, Bretagne en de Loire streek. Dit jaar zo’n 4500 km gereden, waarvan ongeveer 3000 met de caravan. De meest gekke ervaring dit jaar was dat we door de navigator een bospad opgestuurd werden. Dat was wel een probleem. Waar ik normaal alles redt met achteruit rijden, was dit toch een gevalletje van loskoppelen, auto keren, caravan keren en vervolgens weer aankoppelen.

Komende vakantie hopen we een volle maand naar Engeland en Schotland te gaan, van zuid naar noord en weer terug. Dat betekent dus ook weer de nodige kilometers en verkassingen.

Al met al, hoewel ik altijd in mijn hart een tentkampeerder zal blijven, is de Shelter een geweldig ding. Hij mag blijven!

Heeft u opmerkingen over dit bericht reageer op dit bericht of op Facebook.

Laat een reactie achter

Design uw eigen Shelter

Ontdek deze lichtgewicht caravan >