Montenegro – Tips van het Roadtrip-team

Reistips

Montenegro is vernoemd naar de Zwarte berg, maar wij zagen vooral heel veel groene bergen. Zo zouden wij het land dan ook samenvatten: veel groen en veel berggebied. De natuur is overweldigend mooi. Naast weelderige bergen heeft Montenegro ook ruige rivieren en, natuurlijk, het bekende meer van Kotor. Montenegro is perfect voor natuurliefhebbers. Het land is geweldig om per auto te ontdekken: veel routes in Montenegro zijn aangeduid als “Panoramic road”. En dat is – wat ons betreft – meer dan terecht. Je kijkt je ogen uit!

image

Noord & Midden Montenegro

Het binnenland van Montenegro vonden wij het hoogtepunt van het land. National Park Dormitor zit vol prachtige plekken, die je per voet, auto, kano of fiets kan ontdekken. Deze plekken zullen ons voor altijd bijblijven. Tip: rij rond zonder bestemming. Er zijn zoveel prachtige routes te ontdekken.

image

De Tara Canyon is te bezoeken via de rivier, over de brug of door te ziplinen

Niet missen

 1. Kamperen bij Eko Oaza-Tear of Europe

  Deze camping – die middenin de natuur ligt – wordt gerund door een lieve familie. Naast kampeerplekken bieden ze ook kleine huisjes aan. De routes en wegen rondom deze camping vonden wij spectaculair. Je rijdt langs de mooiste bomen die meer dan 500 jaar oud zijn.

 2. Ontdek de Tara Canyon

  Wauw, deze rivier is gewoonweg prachtig. Je bekijkt ‘m onder andere bij de Tara Bridge. Het is ook mogelijk om te raften in de rivier, of om te ziplinen boven de rivier.

 3. Kamperen bij Autocamp Mlinski Potok

  Deze kleine camping kijkt uit op de grootse berg “De Grote Beer”. Vanuit de camping heb je verschillende hike- en fiets opties. Wij wandelden om het Zwarte Meer (aanrader!) en naar het Jablan Meer (ook een aanrader!).

 4. Bezoek het Ostrog Klooster

  Dit mystieke klooster is een bezoek waard. De (kronkel)weg er naartoe is ook leuk om te rijden. Tip: stap eerder uit en loop naar het klooster (samen met pelgrims die onderweg zijn).

Zuid Montenegro

In het zuiden van Montenegro kan je van de kust genieten. Vergeet ook zeker niet het meer van Skadar! In kuststeden rond Budva kan je feesten, verder is het zuiden van het land redelijk rustig en ontspannen.

image

Bij Macalov Brijeg heb je een fantastisch uitzicht over het meer van Skadar

Niet missen

 1. Bekijk de Sveti Stefan

  Dit prachtige 5-sterren hotel, gelegen op een schiereiland, is een iconisch beeld van Montenegro.

 2. Kitesurfen bij Kiteriders

  Hou je van Kiten? Dan kan je los bij Kiteriders!

 3. Kamperen bij Camping Maslina in Petrovac

  Bij deze ruim opgezette camping kan je ontspannen kamperen in de schaduw van de bomen. Het mooiste aan deze camping? Binnen drie minuten lopen sta je op het strand.

 4. Eten bij Restaurant Lovac in Ulcinj

  Bij dit leuke restaurant diner je heerlijk onder de wijnranken. Je krijgt lekkere extraatjes van het huis en de bediening is top.

 5. Kamperen bij Oliva Camp

  Deze camping ligt pal aan het strand. De omgeving staat vol olijfbomen. Vanuit de camping kan je een tripje maken naar (de oude binnenstad van) Ulcinj.

 6. Kamperen bij Rijeke Crnojevica (Skadar)

  Deze camping is eigenlijk niet meer dan een groot stuk gras aan een meer. Maar dat is precies waar wij van houden. Via de campingeigenaar kan je een boottocht maken over het meer van Skadar (leuk!).

 7. Spectaculair uitzichtpunt (Skadar)

  Coördinaten: 42 21 48 6 N 19 03 38 0 E

 8. Borrelen en eten bij Macalov Brijeg (Skadar)

  Op deze bijzondere plek kijk je uit over het meer. Echt een must-go als je het meer van Skadar bezoekt.

Omgeving Kotor

Je kent Montenegro waarschijnlijk door het meer van Kotor. Aan het meer ligt het oude plaatsje Kotor. Wij vonden alles aan Kotor prachtig. Het meer, de oude stad en de omgeving. Wellicht is het er midden-zomer wel erg toeristisch (er schijnen dan veel cruiseschepen in en uit te varen). Je hebt het beste uitzicht als je het fort van Kotor beklimt.

image

Niet missen

 1. Perast bezoeken

  Dit leuke mediterrane dorp is fotogeniek. Terwijl je door het dorp struint (of ergens aan het meer van Kotor eet), kijk je uit op twee mooie eilanden in het meer van Kotor.

 2. Varen op het meer van Kotor

  Vanuit het water ontdek je altijd weer leuke plekken aan de kust die je anders zou hebben gemist.

 3. Bedwing “Kotor serpentine” met de fiets

  Voor de enthousiaste fietsers: de uitdagende fietsroute “Kotor serpentine” bezorgt je een adembenemend uitzicht over de baai.

 4. Eten bij Verige 65

  Lekker eten aan het water met gezellige bediening.

 5. Kamperen bij Autokamp Naluka

  Deze camping ligt op zo’n 30 minuten rijden van de stad Kotor. Je kampeert naast een beekje met verkoelend water dat naar het meer van Kotor stroomt. Ook het uitzicht op de bergen maakte deze camping een fijne plek.