Slovenië – Tips van het Roadtrip-team

Reistips

Slovenië is een land dat ons heeft verrast! Hoewel Slovenië niet groot is, is er meer dan genoeg te doen en te zien. De natuur kan bergachtig, heuvelachtig en vlak zijn. Overal zijn mooie kerkjes en kastelen te zien. De meren zijn prachtig – je kent vast de plaatjes van Lake Bled wel – maar ook de hoofdstad Ljubljana is echt een aanrader. Nog drie pluspunten: bijna iedereen spreekt Engels, het land is goed georganiseerd en er is amper afval te vinden! In deze blog onze tips voor Slovenië.

image

Een van de prachtige uitzichten op Lake Bled

Noord Slovenië

In het noordoosten van Slovenië liggen Lake Bled en Lake Bohinj. Dit zijn twee prachtige meren. Je kunt je hier goed vermaken met zwemmen, wandelen, fietsen of een van de andere vele activiteiten. Naast het relatief toeristische Lake Bled en Bohinj, raden wij ook een bezoek aan Maribor aan (noordwest Slovenië), inclusief de wijnregio daar.

 1. image

 2. image

 3. image

 4. image

Niet missen

 1. Een bezoek aan Lake Bled & Bohinj

  Lake Bled & Bohinj liggen dicht bij elkaar. Handig, want je kan beiden bezoeken vanuit één camping (wij kampeerden op Camping Bled). In de omgeving van beide meren heb je bergachtige wandelingen, maar ook eenvoudige wandelingen rondom de meren. Bij elke wandeling kan je genieten van mooie uitzichten.

 2. Kamperen op Camping Perun

  Wil je de meren bezoeken vanuit een rustige camping? Dan is camping Perun perfect. Je hebt een prachtig uitzicht over hoge bergen. Probeer wel aan het einde van de camping te parkeren. Anders kijk je ook uit over een fabriek.

  Bezoek website
 3. Een bezoek aan Maribor

  Toen wij Maribor bezochten was er een festival in de stad (begin juli – “Lent Festival”). De sfeer was goed, en de stad erg levendig en vol optredens.

 4. Doe een wijnproeverij of wijntour

  Rondom Maribor heb je verschillende wijnroutes langs wijnhuizen. Sommige wijnhuizen hebben ook een aangrenzende camping: extra handig. Wij logeerden bij winehouse Mulec en deden daar ook een hele lekkere en leuke wijnproeverij (aanrader). Extra leuk om met vrienden te doen!

 5. Kamperen in de natuur bij Turistična Kmetija Lešnik

  Vanuit deze leuke camping (middenin de natuur) kan je de koelere lucht opzoeken en hiken door Kope, een van de skigebieden van Slovenië.

Midden Slovenië: Ljubljana

Precies in het midden van Slovenië ligt hoofdstad Ljubljana. Deze gezellig stad is redelijk compact, en dus goed te voet te ontdekken. De vrolijke kleuren, leuke barretjes aan het water en sprookjesachtige gebouwen maken dit een stad om te bezoeken!

image

Niet missen

 1. Restaurant Landerik (Ljubjana)

  Dit restaurant vonden wij geweldig. Het eten was heerlijk (ook voor vegetariërs) en de service goed. Aanrader.

 2. Struinen langs de tentjes aan het water (Ljubjana)

  In Ljubljana zijn verschillende cafés en restaurants te vinden aan het water. Struin langs de cafés, en ga zitten bij degene(n) die je aanspreekt. Het is wellicht wat toeristisch, maar je kan er goed mensen kijken en genieten van de stad.

 3. Bezoek de markt (Ljubjana)

  Van de markt in Ljubjana word je vrolijk. Je vindt er vooral lekker eten. Denk aan: speciale burgers, curries en zelfgemaakte dranken.

Zuid Slovenië

Het zuidwesten van Slovenië ligt – voor een gedeelte - aan de Middellandse zee. Omdat wij net van de kust in Kroatië hadden genoten, hebben wij dit stuk van Slovenië overgeslagen. Maar mocht je een vakantie mét strand willen: weet dat Slovenië ook kust heeft. Wij kozen voor het zuidoosten van Slovenië. In deze regio vind je meerdere badhuizen en spa’s.

Zwemmen en ontspannen bij Terme Dolenjske Spa

Deze grote spa is meer dan alleen een spa. Je zou het ook een groot buitenzwemparadijs kunnen noemen, door de verschillende grote glijbanen (die ook leuk zijn als je volwassen bent). Je kunt kamperen bij Camp Dolensjke Toplice, en een bezoek brengen aan Novo Mesto (wat niet een heel interessant dorp is, maar misschien wel als je weet dat Melania Trump er is geboren).