Albanië – Highlights van het Kip Roadtrip-team

Albanië, een land waar off-grid kamperen is toegestaan (hoera!), maar ook een land met bijzondere en uitgestrekte natuur. Een roadtrip door Albanië is geweldig, want bijna elke route is mooi. Maar let op: de wegen zijn niet overal geasfalteerd. Verder heeft Albanië een mooie kustlijn met prachtige stranden zijn prachtig en helder zeewater. Er is ook veel hoogbouw, welke minder netjes gepland is dan je misschien gewend bent van andere Europese landen. In deze blog vertellen we je de highlights van Albanië.

Dit artikel is onderdeel van de miniserie “Roadtrip door Europa met de Vision Offroad Concept”, bekijk hier het overzicht met alle artikelen in deze serie: Roadtrip door Europa met de Vision Offroad Concept


Zuid Albanië: Përmet & Ksamil


Off-grid kamperen aan de kust van Ksamil

Het binnenland van Albanië heeft ons hart gestolen, en met stip op één staat Përmet. Door Përmet stroomt de prachtige Vjosë rivier. Een van de enige wilde rivieren die Europa nog rijk is. Onder andere Leonardo DiCaprio zet zich in voor dit bijzondere natuurgebied, dat – helaas – onder druk staat. Er zijn ontzettend veel activiteiten te doen rondom Përmet. Ben je na het binnenland toe aan de zee? Dan raden we Ksamil aan.

Niet missen

Wildkamperen aan de kust van Ksamil
Aan de kust van Albanië kan je prachtig off-grid kamperen. Wij vonden een mooie plek aan het strand (coördinaten: 39.7684, 19.9925). Wakker worden met het geluid van de zee vergeet je niet snel.

Kamperen bij Albturist Ecocamp Përmet (website)
Deze camping heeft alles voor de natuurliefhebbers. Een ontzettend lief stel runt de camping met veel passie. Op de camping vind je dieren en geen verdere opsmuk. Donna (de eigenaresse van de camping) is bescheiden, maar kan ontzettend goed koken. Benni (de man van Donna) organiseert rafting- en hikingtours.

Badderen in de hot springs van Përmet
Përmet is bekend geworden door haar hot springs. Door de warmere temperaturen van de hot springs kan je er heerlijk vertoeven. Wil je meer privacy? Loop dan een stuk door de canyon: ook daar vind je (kleinere) hot springs die minder drukbezocht zijn.

Raften in de Vjosë rivier (Përmet)
Raften is vooral aan te raden in de lente. Ben je in de zomer in Përmet? Dan kan je zwemmen in de rivier.

Paardrijden in Përmet
Te paard door een prachtig natuurgebied: dat doe je niet elke dag. Wij vonden dit een hele speciale ervaring, en raden het iedereen aan.

Mosselen eten bij de Mussel House (Ksamil)
Bij de Mussel House eet je de lekkerste mosselen en vis. Alles is vers gevangen in de binnenzee waar je over uit kijkt.


Midden Albanië: Berat


Gratis overnachten bij Winery Albanica

In het midden van Albanië vind je het levendige stadje Berat. Deze stad staat op de wereld erfgoed lijst en lijkt in het niets op de andere dorpen en steden in Albanië. De stad staat vol prachtige stenen huisjes. Wat ons erg aansprak aan Berat was de levendigheid van de mensen daar. Verdwaal in de steegjes van de stad en rust uit daarna op één van de vele terrassen die Berat rijk is.

Niet missen

Bezoek Winery Albanica (én overnacht er gratis!) (website)
Bij dit wijnhuis in Fier kan je ontzettend lekker eten én goede wijn drinken! Je mag er gratis overnachten, en dat is niet mis met uitzicht op de wijnranken. Wij namen wat flessen heerlijke rosé mee in onze Kip.

Kamperen bij de River Side Camping
Alhoewel de naam van deze camping doet vermoeden dat er een idyllisch riviertje kabbelt voor je caravan, is niets minder waar. Tussen de rivier en camping ligt een autoweg, waardoor de rivier helaas niet te zien is. Toch raden we deze camping aan. De voorzieningen waren goed en de mensen erg gastvrij!

Bezoek Fort Berat
Het fort van Berat staat bovenop de berg. De wandeling ernaar toe is leuk en goed te doen. Vanaf de berg heb je een mooi uitzicht over Berat en omgeving.

Eten bij restaurant Onufri
In het fort van Berat is restaurant Onufri gelegen. Het restaurant is weliswaar toeristisch, maar het eten maakt veel goed! Ook dit restaurant serveert eten uit de Albanese keuken.


Noord Albanië: Tiranë & Theth


Camping Tiranë is een oase van rust en een heerlijke plek om te verblijven

In Noord Albanië ligt de hoofdstad Tiranë. Tiranë is een stad waar je vrolijk van wordt. Er is veel gebruik gemaakt van kleur, bomen bieden schaduw tijdens het wandelen en de stad is niet al te groot. Naast Tiranë, ligt in het noorden van het land de enorme berg Theth (in het gebied Valbon). Een hike naar de top van deze berg schijnt fantastisch te zijn. Tijdens ons bezoek lag er helaas nog sneeuw op de berg en was de top daarom niet bereikbaar.

Niet missen

De wijk Blloku (Tiranë)
Blloku is het hippe gedeelte van Tiranë. In Blloku vind je gegarandeerd een leuke borrel- en/of eetplek!

Restaurant Oda (Tiranë)
In restaurant Oda eet je traditioneel Albanees eten. De Albanese keuken is erg lekker en het restaurantje is gezellig ingericht. Je kunt er ook buiten eten.

Kamperen bij Camping Tiranë (website)
Deze camping is een oase van rust. De camping ligt buiten de stad, aan een prachtig meer waar je in kunt zwemmen. De eigenaren van de camping zijn ontzettend aardig en hun twee dochter(tje)s spreken beter Engels dan menig volwassene.