Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) tourt met unieke Kip Panorama caravan door Nederland

“Zo komt Ode aan het Landschap echt tot leven”

Binnen het gevoel dat je buiten bent, beleef de Panorama Shelter

Update: NBTC Online Persconferentie over Ode aan het Landschap op
dinsdag 11 mei om 11 uur Livestream met direct toegang via: https://vimeo.com/541566390/5ab26252e7

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) is voor het themajaar Ode aan het Landschap een bijzondere samenwerking aangegaan met Kip Caravans en ontwerper Karel Bodegom. Zij produceerden samen de Kip Panorama Shelter die met zijn bescheiden 6m2 speciaal ontwikkeld is om de natuur in ongekende vergezichten visueel naar binnen laten komen. Deze natuurbeleving wordt bereikt door het gebruik van zeer grote panorama ramen in de caravan, uitgevonden door het Nederlandse Van Ruysdael Glas.
Deze concept caravan van Kip is duurzaam door de compacte uitvoering, uniek door deels eigen energievoorziening en beschikt over een comfortabel verwarmingssysteem en andere gemakken.
De Panorama Shelter tourt tijdens het Ode-jaar langs verschillende Nederlandse natuurlocaties om deze te promoten.

De getoonde afbeeldingen op deze pagina mogen rechtenvrij gebruikt worden. Grote varianten kunnen worden opgestuurd. Graag ontvangt Kip Caravans wel een melding wanneer en waar er gepubliceerd wordt.

Ode aan het Landschap

In 2021 werken zeven partners samen in het themajaar Ode aan het Landschap dat meer kennis, aandacht en waardering wil genereren voor ‘ons eigen’ Nederlandse landschap. Een heel jaar lang zijn er kunstprojecten, tentoonstellingen, excursies, wandel- en fietsroutes en evenementen in de Achterhoek, Flevoland, Friesland, de Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland. In het themajaar Ode aan het Landschap komen natuur, cultuur en geschiedenis samen in meer dan 25 verschillende projecten.

Kip Panorama Shelter vanaf mei on tour!

Een prominent project en beeldmerk van Ode aan het Landschap is de Panorama Shelter. Dit voorjaar en zomer zal de Panorama Shelter veelvuldig worden ingezet voor de promotie van Ode aan het Landschap. Vast staat dat in de maand mei twee influencers (genaamd @ByNomads.nl) met de Panorama Shelter de activiteiten van de 7 partners gaan bezoeken en hier overnachten op exclusieve natuurlocaties.

Pure natuurbeleving

Uitzonderlijk zijn de grote ramen, de deur en het hefdak. Het speciaal gelaagde glas zorgt voor een bijzondere lichtinval en een panorama uitzicht, hierdoor kan de gebruiker de natuur haarscherp waarnemen met het gevoel dat hij/zij buiten is.
Het hefdak met katoendoek zorgt voor dynamische beleving van natuurlijke geluiden en prettige ventilatie. Speciaal maatwerk zorgt ervoor dat de binnentemperatuur vrij in het landschap dynamisch en energiebewust te regelen is.

Interieur: innovatief en aanpasbaar

Met een volume van 12m3 heeft de Panorama Shelter een ruim interieur dat is voorzien van alle gemakken.
Over elke cm2 is nagedacht: keuken met ijskast, een riante bed-bank combinatie (2 meter lengtebed), een mobiele toilet-box met biologisch spoelmiddel. De wasbak met kraan beschikt over 14 liter water, en heeft een kraan die kan worden gebruikt als buiten-douche. Toepassingen van gelamineerd hout en natuurtinten zorgen voor een sportieve luxe uitstraling. De Panorama Shelter is uitgerust met een energiezuinige verwarmingstechniek van het merk HeatFun. Het infrarood verwarmingssysteem werkt samen met de speciale panorama ramen die de warmte weerkaatsen. Dit geeft een unieke en zeer aangename manier van warmte beleving, vergelijkbaar met liggen in de zon. In de zomer werkt het glas juist omgekeerd door de warmte niet binnen te laten terwijl het hefdak zorgt voor aanvoer van frisse en koelere lucht van buiten.

De keuken-unit met elektrische kookmogelijkheid is ook buiten te gebruiken en staat bij slecht weer onder de grote luifel. De luifel is gemaakt van een innovatief 99% ademend katoenen tentdoek van het Nederlandse tentmerk De Waard. Omdat de Panorama Shelter midden in de natuur het best tot zijn recht komt, staat hij iets hoger ‘op de poten’ dan een reguliere Kip caravan en zijn de voeten groter om in de modder en op rul zand nog steeds stevig te kunnen staan.

Kip Caravans

Kip Caravans is sinds 1934 gespecialiseerd in lichtgewicht caravans. De Kip modellen zijn onderscheidend door het gebruik van alle kleuren, veelal met een hefdak, beschikken over innovatieve technieken en worden volledig in Nederland gebouwd. De Kip modellen staan bekend als eigenzinnig en avontuurlijk en staan hiermee haaks op de gangbare modellen in de caravan industrie.

Initiatiefnemer Karel Bodegom

In 2017, tijdens het thema jaar “van de stijl”, werkte ontwerper Karel Bodegom en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) al samen tijdens de internationale meubelbeurs in Milaan. Toen stond een mini woning uit de Stijlperiode centraal op het podium van de ‘Masterly the Dutch in Milano’. Nu in 2021 heeft de ontwerper met de Panorama Shelter eveneens gezorgd voor een tweede, verrassend originele makkelijk verplaatsbare, mini woning. De oneliner ”iedereen groeit naar het gebruik van krimpende ruimte” is voor hem als interieurarchitect een levensmotto en past wederom bij dit project. Het vertalen van een droombeeld naar werkelijkheid is wat de Nederlandse merken Kip Caravans, Van Ruysdael Glas® en HeatFun met Karel Bodegom in deze samenwerking verbindt.


 

“Hij is 6m2 maar wel voorzien van alle gemakken én extra grote ramen, waarbij je ook in de caravan het gevoel hebt dat je midden in de natuur staat.”

– ANWB Kampioen Eropuit

 


Panorama Shelter in Dagblad van het Noorden