Sinds 1934
Artikel
Jan Kip richtte in 1934 in Hoogeveen een carrosseriebedrijf op. Geïnspireerd door zijn relatie met juffrouw De Roos uit Amsterdam, bouwde hij in 1947 zijn eerste caravan. Deze innovatie leidde het jaar er op tot de productie van nog eens twintig caravans. In al die jaren staat Kip bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige caravans die zich onderscheiden door vormgeving, techniek en hoogwaardige toegepaste materialen. Tot op de dag van vandaag worden Kip caravans nog steeds volledig in Hoogeveen gemaakt door ervaren vakmensen. Een aantal van onze collega's in productie werkt zelfs al meer dan 40 jaar voor Kip! Het is deze ambacht en het gevoel voor avontuur dat "Kip kamperen" nog steeds onderscheidend maakt.
Kan ingesloten video niet weergeven. Werk je cookie-instellingen bij.
Van hoefsmid tot carrosseriebedrijf
1934-1946
Jan Kip (1904) komt uit een geslacht van ijzer- en hoefsmeden. In 1934 legt hij het fundament voor een toonaangevende naam in de caravanindustrie met de oprichting van een carrosseriebedrijf in Hoogeveen. Dit was het begin van een reis die inmiddels al negen decennia omspant.
In eerste instantie maakt hij boerenkarren en andere landbouwwagens, maar ook aanhangers en de opbouw van vrachtwagens. Na het overlijden van zijn vader in 1940 kan hij met de erfenis zijn fabriek uitbreiden met een lakkerij en bouwt hij een woonhuis op het erf.
Het maken van cabines voor vrachtwagens komt na de oorlog niet echt meer tot bloei. De werkzaamheden worden uitgebreid naar het maken van aanhangers voor personenwagens, op maat gemaakt naar specifieke wensen van de klant.
Liefde voor caravans
1947-1961
Het verhaal luidt dat vanuit zijn liefde voor Johanna (Ans) de Roos, die in Amsterdam woonde, het idee voor de eerste caravan geboren is. Deze bouwde hij in 1947. Op die manier konden ze elkaar in het midden, op de Veluwe, ontmoeten in de weekenden. Dit gaf veel bekijks en het jaar erop produceerde Kip 20 caravans (allen maatwerk) waarvan een deel werd gebruikt voor de verhuur.
In 1949 wordt de eerste serie 'standaard' caravans geproduceerd van type 366 en er komt steeds meer vraag naar (Kip) caravans. Om het hele land beter te kunnen bedienen wordt dan ook in 1950 een groot terrein in Soesterberg gekocht dat dienst doet als verkooplocatie, stalling en servicelocatie.
In 1954 verschijnt er een nieuw en uniek exemplaar: de Kip Kuiken, gekenmerkt door het ontwerp met achterklep. Met het succes van het Kuiken volgen namen als Kip Leghorn en Kip Wyandotte. Een nieuwe, nog kleinere caravan krijgt de naam ‘Krielkip’. Het model valt vooral op door het hefdak dat afgesloten wordt met oranjekleurig doek. Dit ontwerp vormt de basis voor de latere Kip Kompakt.
Uitbreiding en groei
1962-1980
De vraag naar Kip caravans blijft groeien en Jan Kip besluit in 1962 om de productie van de Coevorderstraatweg naar de A.G. Bellstraat te verhuizen, waar Kip tot op de dag van vandaag nog produceert. Het succes van Kip blijft ook in het buitenland niet onopgemerkt, wat leidt tot een overname door het Amerikaanse Divco-Wayne Corporation in 1966.
De Amerikanen nemen afscheid van de oude modelnamen als 'Kuiken', Leghorn', etc. Tegelijkertijd wordt er een nieuwe methode van produceren ingevoerd, wat ze geen windeieren legt: de productie groeit van circa 1.500 caravans in 1966 tot een hoogtepunt van circa 10.000 caravans in 1973.
Helaas blijken deze hoogtijdagen van korte duur, want de oliecrisis brengt het moederbedrijf in financieel zwaar weer. Uiteindelijk heeft zusterbedrijf Cabby genoeg kapitaal om zich los te weken en Kip en een aantal andere merken over te nemen in 1976.
Focus op luxe, design en innovatie
1981-1993
De bedrijfsvoering onder de paraplu van Cabby verloopt niet altijd even soepel. Dat is een van de redenen dat, onder leiding van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), Kip in 1981 weer een zelfstandig bedrijf wordt.
Met nieuw bestuur en nieuwe ontwerpen, wordt in 1982 de Kip Kompakt geboren. Een model dat tot op de dag van vandaag erg gewild is. Maar daar blijft het niet bij, Kip wil zich richten op de bovenkant van de markt met technische innovatie en mooi design. In 1985 presenteert Kip dan ook de eerste caravan met volledig wit interieur, door sommigen nog steeds genoemd als een van de mooisten die Kip ooit gemaakt heeft.
Rond het 50-jarig bestaan wordt ook becijferd dat er tegen die tijd ruim 100.000 Kip caravans zijn gemaakt. Achter elkaar gezet is dat een file van Amsterdam naar Parijs!
Samen sterker
1993-2009
Onder leiding van de investeerdersgroep H2, worden Kip en het Belgische Chateau onder dezelfde paraplu gebracht. Dit brengt hun vooral voordelen bij inkoop en in mindere mate voor productie. Met verdere overnames, inmiddels ondergebracht in de 'Tirus Group' zitten in 2001 een groot aantal merken bij elkaar: Chateau, Home Car, Beyerland, Delta, Cristall, Lunar, Avento, Cabby en Kip.
Kip blijft zich richten op veiligheid, vormgeving en techniek. Zo wordt in 1999 een Hy-Line gepresenteerd met achteruitrijsensoren in de bumper en blijft Kip vernieuwende vormgeving doorvoeren in alle modellen.
In 2007 komen een aantal andere merken in de Tirus Group in financieel zwaar weer, waar Kip uiteindelijk in wordt meegetrokken. Wederom is het de NOM die een frisse start mogelijk maakt als zelfstandige onderneming.
Een nieuw avontuur met duurzame toekomst
2010-2024
Als in 2010 Kip Caravans wordt overgenomen door een samenwerking onder leiding van Boedelbak, breekt er een nieuw tijdperk aan. Deze nieuwe insteek, volledig gericht op de avontuurlijkheid van het merk Kip, is meteen terug te zien met de introductie van de Shelter in 2011. Dit is geen 'standaard' witte caravan met gordijntjes, maar een kleurrijke 'adventure trailer'. Kip komt dan ook als eerste Europese caravanbouwer met de mogelijkheid om je caravan in alle kleuren te laten maken.
Deze ontwikkeling zorgt voor nieuw leven in het merk Kip en leidt ook tot de opening van een eigen showroom aan de fabriek in Hoogeveen, mét een museum als eerbetoon aan de rijke geschiedenis. De visie hierbij is dat je een (Kip) caravan niet uit een kale loods koopt, maar dat je het eerst moet beleven. Zo wordt de Kip Store dan ook opgezet.
Het avontuurlijke karakter wordt nog verder benadrukt als in 2021 de Vision Outback en Shelter Outback worden geïntroduceerd. Deze modellen zijn volledig uitgerust om off-grid te kunnen kamperen, of dat nou midden in de wildernis is of juist dat mooi plekje op het kampeerterrein zonder stroom. Met name de Vision Outback is echt van alles voorzien, zonder in te leveren op het gevoel van avontuur.
In 2023, bijna 75 jaar na de opening in Soesterberg, wordt de Kip Store Utrecht geopend en heeft Kip weer een eigen locatie midden in het land. Dit volledig uit hout gebouwde, duurzame pand wint ook verschillende prijzen binnen de houtbouw.
Ontdek meer
Meer weten over Kip? Lees dan verder of bezoek een van onze locaties!
-
Een knipoog naar het verleden, met de uitrusting van nu. Deze limited edition is een eerbetoon aan 90 jaar ambacht.
-
Bij de Kip Store Hoogeveen hebben we een museum waar veel historische modellen te zien zijn.
-
Nog meer gevoel krijgen bij de oude Kip modellen? Bezoek onze pagina met voormalige Kip brochures!