Over Kip

Staat er ineens een eland voor je neus. Dat is een avontuur op zich en dat maakt kamperen met een Kip net even anders. Avontuurlijker en met het gevoel dat je meer buiten bent. Buiten leven en koken en binnen het compacte formaat dat toch een functionele ruimte wordt door het hefdak. Daarbij de kwaliteit en het design van de gekozen materialen die de beleving van buiten naar binnen brengen. Zo blijf je jezelf verrassen en verbazen. In de wetenschap dat je zo weer door kan, op naar de volgende plek, op naar het volgende avontuur.

Kip caravan productie proces medewerker Kip

Het echte kamperen

Bij Kip geloven we in een pure kampeerbeleving, waarbij binnen en buiten samen komen. Avontuurlijk kamperen, maar wat avontuur is, bepaal je zelf! Kip ontwerpt en bouwt zijn caravans zelf. Ons motto? Less is more. Niet te veel ‘poespas’ dus. Wij willen mooie, kwalitatief goede caravans maken met de beste en meest duurzame materialen. Bij Kip zijn we ervan overtuigd dat kamperen bij iedereen past.

Kip caravans. Kip going.

Kan ingesloten video niet weergeven. Werk je cookie-instellingen bij.

Het Klokhuis bij Kip Caravans

Kip Shelter in productie

Dutch Original

Kip Caravans is de enige caravanfabrikant van Nederland, iets waar we best wel trots op zijn. Vanuit ons hart in Hoogeveen, Drenthe, ontwerpen en fabriceren wij elke caravan volledig op Nederlandse bodem. Hier, in onze fabriek, combineren wij moderne technieken met de ambacht waar we al negen decennia bekend om staan.

Bij Kip staan we voor Nederlandse ambacht en kwaliteit. Een aantal van onze collega's werkt zelfs al meer dan 40 jaar voor Kip! Voor de onderdelen die we niet zelf maken werken we zoveel mogelijk samen met (vooraanstaande) Nederlandse toeleveranciers, zoals De Waard voor alle luifels, voortenten en hefdakdoeken en Victron Energy voor de energiesystemen.

We zijn trots op ons erfgoed en blijven ons inzetten voor uitzonderlijke reiservaringen van onze klanten, met de hand gemaakt in Nederland. Een échte Dutch Original dus.

Duurzaamheid

Kamperen gebeurt bijna altijd in de natuur. Duurzaamheid staat bij ons daarom hoog in het vaandel. We denken bewust na over de fabricage van onze caravans: van de materialen die we kiezen tot de productieprocessen die we hanteren. Steeds kiezen we zoveel mogelijk voor de meest duurzame optie.

We zijn ervan overtuigd dat een lichtgewicht, aerodynamische, goed gebouwde caravan jarenlang mee kan. Dit betekent minder brandstofverbruik en eindeloos plezier van de caravan. Daarnaast werken we continu aan het verbeteren van de ontwerpen van onze caravans, zodat de Kip caravans meer kunnen, met minder. Efficiënte ontwerpkeuzes bijvoorbeeld, zodat er minder materiaal nodig is. Of slimme energiesystemen toepassen, zodat je – waar dan ook – zo min mogelijk stroom hoeft te gebruiken.

Door de aerodynamische voordelen, de ingebouwde isolatie en de zonnepanelen konden we zelfs een energielabel A op onze caravans krijgen. Op avontuur gaan met een Kip caravan is hiermee ook geschikt voor hybride en elektrische auto's.

Kip historie sinds 1934

De oorsprong

Jan Kip start in 1934 een carrosseriebedrijf in Hoogeveen. In 1947 bouwt hij voor eigen gebruik zijn eerste caravan. Vanwege de grote particuliere belangstelling produceert hij in het jaar erop twintig stuks. Een aantal gaat in de verhuur en de rest wordt verkocht. In 1949 komen de eerste standaard Kip caravans op de markt.

In 1954 verschijnt er een nieuw en uniek exemplaar. Het is het ‘Kuiken’: een kleine caravan met een opvallende achterklep. Het succes van het Kip Kuiken krijgt een logisch vervolg met twee nieuwe ontwerpen: Kip Leghorn en Kip Wyandotte. Een nieuw, nog kleiner type caravan krijgt de naam ‘Krielkip’. Het model valt vooral op door het hefdak dat af te sluiten is met oranjekleurig doek. De basis van dit ontwerp wordt jaren later opnieuw gebruikt bij het ontwikkelen van de nog immer succesvolle Kip Kompakt.

De productie van de caravans blijft gestaag stijgen. In 1971 produceert Kip maar liefst 10.000 caravans. Een aantal overnames door buitenlandse bedrijven volgt, waarna Kip in 1981 weer zelfstandig verder gaat. Vanaf dat moment richt Kip zich op de ‘top van de markt’. Kip staat voor kwalitatief hoogwaardige caravans die zich onderscheiden door vormgeving, techniek en eersteklas toegepaste materialen. Comfortabel én avontuurlijk ineen dus!