Elektrische auto en caravan, geen probleem!

Artikel

Kamperen is op zichzelf al een van de meest duurzame manieren van vakantie vieren. Als je dan ook nog met een elektrische auto gaat kamperen is het al helemaal duurzaam. Dankzij het lage gewicht en aerodynamische ontwerp zijn Kip caravans bij uitstek geschikt om met een elektrische auto te gaan kamperen.

Elektrische auto en caravan

Elektrisch rijcomfort

Elektrisch op vakantie met de caravan is een comfortabele manier van reizen. De elektrische auto heeft vanaf stilstand al een continue trekkracht ter beschikking. Dit zonder voelbare schakelmomenten. Daarbij hebben de elektrische auto's vaak een wat zwaarder gewicht, wat de wegligging van de auto met caravan ten goede komt. Deze voordelen gezamenlijk maken het rijcomfort met een elektrische auto vaak hoger dan een benzine of diesel auto uit de dezelfde prijsklasse. Uiteraard brengen nieuwe technieken soms ook wat uitdagingen met zich mee, zoals de rijafstand en oplaadpunten (zie verderop in het artikel), we zien echter dat het bereik en de beschikbare oplaadpunten elk kwartaal sterk toenemen.

Lichtgewicht en gestroomlijnd

Het lage gewicht en aerodynamische ontwerp maken onze caravans bij uitstek geschikt voor elektrische auto's. Zo begint het leeggewicht van de Shelter al bij 560 kilo (Shelter Basic), de Kompakt weegt slechts 790 kilo en de iets grotere Vision Travel 860 kilo. Bovendien zijn de genoemde modellen ook nog eens smaller dan de ‘gemiddelde’ caravans. Wat tevens betekent dat je bij de Shelter en Kompakt in de meeste gevallen geen ‘caravan-spiegels’ hoeft te gebruiken, wat de aerodynamica ten goede komt.

Gemiddeld genomen behoud je circa 70% van het bereik met een Kip achter je elektrische auto

 1. Tesla en Kip caravan

 2. Elektrische auto en caravan

Milieubewust kamperen met een elektrische auto en caravan

Kamperen is een van de milieuvriendelijkste vormen van recreatie. Uit onderzoek van het toonaangevend Duits instituut voor milieuonderzoek IFEU blijkt dat vakantie met een caravan minder klimaatschadelijke emissies veroorzaakt dan vliegreizen, hotelaccommodaties en zelfs treinreizen. Tel daarbij op de milieuwinst van een elektrische auto t.o.v. een benzine of diesel variant in combinatie met een duurzaam geproduceerde Kip.

Naast een zo duurzaam mogelijke productie hebben Kip caravans extra eigenschappen die duurzaam kamperen mogelijk maken. Zo hebben de Shelter en Kompakt zelfs een energielabel A.

Denk daarbij naast het eerder genoemde lichtgewicht en de beperkte breedte van de caravan ook aan het hefdak. Hierdoor is de caravan onderweg veel lager dan een caravan met een vast dak. Deze eigenschappen samen zorgen voor een betere actieradius bij een elektrische auto met caravan.

Tips voor het kamperen met een elektrische auto

 1. Bereik van de elektrische auto inschatten

  Een caravan trekken met een elektrische auto kan prima, de actieradius neemt uiteraard wel iets af. Uit onderzoek van Nu.nl, Autoblog (video's onderstaand) en onze eigen tests zelf is de range met een Kip binnen Nederland gemiddeld 70% t.o.v. het bereik zonder caravan. Daarbij krijgen de nieuwste elektrische modellen een steeds hogere actieradius. Je kunt dus steeds langere afstanden rijden zonder tussentijds te laden.

 2. Wat mag ik allemaal met mijn standaard (B) rijbewijs?

  Standaard heb je voor onze caravans door het lichte gewicht genoeg aan het standaard B rijbewijs. Bij uitzondering is er in sommige gevallen een BE rijbewijs nodig. Welk rijbewijs je nodig hebt, hangt af van het maximaal toegestaan gewicht van de caravan plus de auto.

  Bij elektrische auto's ligt o.a. door de zwaardere accu's de maximaal toelaatbare massa vaak hoger dan een bezine of diesel auto.

  B rijbewijs volstaat wanneer: maximaal toelaatbare massa van de auto + maximaal toelaatbare massa caravan = niet meer dan 3500 kg

  Drie voorbeelden:

  • Shelter (maximaal 750kg) + VW Golf 2021 (maximaal toelaatbare massa 1750kg) = totaal 2500 kg, dus rijbewijs B
  • Kompakt (maximaal 1000kg) + Tesla Model 3 Long Range AWD 2022 (maximaal toelaatbare massa 2305kg) = 3305kg, dus rijbewijs B
  • Kompakt (maximaal 1000kg) + Tesla Model X 100D Long Range 2022 (maximaal toelaatbare massa 3020kg) = 4020 kg, dus rijbewijs BE

  Bekijk de maximaal toelaatbare massa van je auto eenvoudig via de RDW website.

  Bekijk hier de maximaal toelaatbare massa op de RDW website
 3. Laadpaal op kampeerterrein

  Door de groei in het aantal elektrische auto’s is er ook een toename in de vraag naar campings met een laadpaal. Uiteraard willen ook campingeigenaren voorzien in de behoefte van hun gasten, daarom zien we dat het overgrote deel van de kampeerterreinen over een snel laadpunt voor elektrische auto's beschikt (steeds meer met groene stroom). Vaak staat dit ook op camping website vermeld, controleer dit voor vertrek.

  Daarbij zijn de elektrische auto's vaak ook op de kampeerplek zelf met de reguliere stroomvoorziening op te laden.

''Elektrisch op avontuur met je lichtgewicht Kip caravan kan 'Nu' al!"

— Nu.nl

Kan ingesloten video niet weergeven. Werk je cookie-instellingen bij.

Test met Tesla Model X en Audi e-tron met Kompakt

Nu.nl heeft met de Tesla Model X en Audi e-tron een test uitgevoerd voor de impact op de actieradius van een (Kip) caravan achter de elektrische auto. Hun conclusie is dat er ongeveer 1/3 van het bereik af gaat als je een caravan achter de elektrische auto hebt.

Kan ingesloten video niet weergeven. Werk je cookie-instellingen bij.

Test met Tesla Model 3, VW ID4 en BMW IX3 + Shelter & Kompakt

Conclusie, is caravan rijden met een elektrische auto te doen?

Auto blog: "ja, absoluut en het is in bijna alle gevallen een betere rijervaring dan met een benzine of zelfs een diesel-uitvoering. Dit door het aanwezige koppel in combinatie met de afwezigheid van voelbare schakelmomenten. En ja, let dus ook op het gewicht als je voor een caravan gaat shoppen, ook dat is van invloed op je actieradius!"