Waarom een hefdak zo heerlijk is!

Artikel

Kies je voor een hefdak of een (traditioneel) vast dak? De keuze voor het type dak is een veel gemaakte afweging bij de aanschaf van een caravan. In dit artikel leggen we uit wat er zo fijn is aan een hefdak caravan. Bij Kip staan we al sinds de oprichting in 1934 bekend om (compacte) caravans met een hefdak. Tegenwoordig bouwen wij de Shelter, Kompakt en Vision met een hefdak, waarbij de modellen sinds 2010 standaard met een hefdakdoek van het Nederlandse merk De Waard worden uitgerust. Mede door dit hoogwaardige hefdakdoek in de caravan, krijg je het ultieme kampeergevoel.

image

Een katoenen hefdakdoek biedt optimale ventilatie

Het grootste voordeel van een hefdak is de optimale ventilatie. Zeker bij hoogwaardige katoenen hefdakdoek ontstaat er zelfs op hete zomerdagen een frisse verkoeling zonder dat daarvoor een airco nodig is. Bovendien kan de ventilatie gereguleerd worden met ritsbare ventilatieroosters (uiteraard voorzien van horren tegen de insecten) in het hefdakdoek. De ventilatie die je creëert met het hefdak is tweeledig, enerzijds door de frisse buitenlucht en anderzijds doordat de stijgende warmte je caravan verlaat. Kip hanteert de hoogste kwaliteit hefdakdoek met 99% katoen, waar de rest van de industrie polyester gebruikt. Het hefdakdoek van een Kip wordt gemaakt door De Waard, een merk dat binnen de kampeerwereld bekend staat om zijn hoogwaardige kwaliteit van katoenen tenten, gemaakt voor alle weersomstandigheden.

"Ook in de winter is optimale ventilatie belangrijk"

image

Winterkamperen met een hefdak caravan wordt door sommigen onterecht gezien als een “no-go”. Een (Kip) hefdak caravan blijkt in de praktijk juist uitermate geschikt. Een veel gehoorde uitdaging bij caravans met vast dak is de hoeveelheid condens tijdens het (winter)kamperen. Met een hefdak behoort condens door de optimale ventilatie tot het verleden. En verwarmen dan? Geen probleem, de moderne energiezuinige kachels krijgen de hoogwaardig geïsoleerde Kip caravans in korte tijd eenvoudig op temperatuur.

Rijcomfort en brandstofbesparing met een hefdak caravan

De vorm en de hoogte van je caravan hebben veel invloed op de luchtweerstand tijdens het rijden. Hefdak caravans zijn vaak minder hoog door het ingeklapte hefdak, dit heeft een positief effect op het rijcomfort en brandstofverbruik. In veel gevallen wordt het (extra) brandstofverbruik door de caravan meer beïnvloed door het ontwerp dan het gewicht. Het gewicht heeft tijdens een constante snelheid op vlakke wegen namelijk weinig invloed op het gebruik en gaat pas een grotere rol spelen zodra je de heuvels of bergen in gaat. Kleine en goed gestroomlijnde caravans, zoals de Kompakt en Shelter (en in grote mate ook de Vision) hebben dus minder last van luchtweerstand, mede dankzij het hefdak dat tijdens het rijden ingeklapt is. Dit is een van de redenen dat de Shelter als eerste caravan ooit een Energielabel A heeft gekregen (lees hier meer op AD.nl)

Kan ingesloten video niet weergeven. Werk je cookie-instellingen bij.

Iedereen kan ermee rijden

Een hefdak model zoals de Kompakt is laag en smal achter de auto.

image

De Kompakt met ingeklapt hefdak past onder meeste carports

"Uitgeklapt heb je alle ruimte om te bewegen, ingeklapt past hij overal"

Door de geringe hoogte van het ingeklapt hefdak kun je de caravan vaak stallen in eigen garage, berging of carport. Door het op simpele wijze in- en uitklappen van het hefdak creëer je eenvoudig meer stahoogte. De stahoogte bij uitgeklapt hefdak is zelfs hoger dan meeste caravans met vast dak (198 cm bij de Shelter en 203 cm bij Kompakt en Vision). De hefdak caravans zijn hierdoor ook geschikt voor de langere kampeerders.

Hefdak caravans vaak licht van gewicht

Caravans die over een hefdak beschikken zijn in de meeste gevallen lichter van gewicht (zie Shelter ledig gewicht vanaf 560 kg). Door dit lage gewicht zijn de hefdak caravans uitermate geschikt voor auto’s met een kleinere trekkracht. Lichtgewicht caravans zijn daarmee zelfs geschikt achter elektrische auto’s.