Zweden – Tips van het Roadtrip-team

Reistips

Als je door Zweden rijdt word je om de zoveel kilometer verrast door een enorme hoeveelheid aan meren en bomen. Naast natuur, heeft Zweden ook grote, hippe steden als Stockholm en Göteborg te bieden. En wat dacht je van de typische Zweedse rode huisjes en de mooie kustlijn? Dankzij de vriendelijke Zweden en de vrolijke Zweedse taal voel je je gemakkelijk thuis in dit land. Oh, en je kunt vrij kamperen in de natuur in Zweden. Dat heet het Allemansrecht. Wij vonden onze off-grid kampeerplekken met de app “Park4night”.

image

Een van de prachtige routes door de Zweedse natuur

Zuid Zweden

Als je met de auto naar Zweden rijdt, is Zuid Zweden waar je aankomt (ofwel met de ferry, of met de brug vanuit Kopenhagen). Ook wij arriveerden via de brug in de zuid Zweedse stad Malmö. Malmö is een multiculturele stad aan het water, waar je lekker kunt eten en prima een dag kunt vertoeven (mocht je daar aankomen). Zelf vonden wij Helsingborg - en Lund, voor een stop on the way – leuker. Sla in Helsingborg niet de tuinen van Sofiero in Helsingborg over.

image

Niet missen

 1. Lunchen in een leuk havententje in Ljunghusen

  In één van deze leuke havenrestaurantjes eet je heerlijke verse vis. De sfeer is ongedwongen en goed. Na de lunch kan je lekker uitwaaien op het strand.

 2. Borrelen bij Far i hatten (Malmö)

  In deze leuke “verstopte” buitenplaats middenin een park, kan je leuk borrelen. Ze hebben verschillende soorten borrelhappen, speciaalbieren en wijnen. Het publiek is van alle leeftijden en er hangt een feestelijke sfeer.

 3. Kanoën bij Immeln

  Wij kanoden een dag op het meer van Immeln. We genoten van het prachtige meer, de fijne kano(verhuurder) en de mooie rode huizen met uitzicht op het water. Je kunt natuurlijk ook een van de vele andere meren uitkiezen.

West(kust) Zweden

Aan de westkant van Zweden ligt de mooie Bohuslän kust. Hier zijn veel leuke kampeerspots te vinden! De westkust van Zweden is een ideale plek om te hiken en mountainbiken. En als je genoeg van de natuur hebt (of gewoon benieuwd bent naar deze leuke stad), is een uitstap naar Göteborg absoluut aan te raden.

 1. image

 2. image

 3. image

 4. image

Niet missen

 1. Ontdek de Bohuslän kust

  Deze kust moet je echt zien! Waarom? Mooie grootse rotsen, veel eilandjes, rode huisjes en stranden! Geniet van de ondergaande zon en de natuur op haar best. Je kunt tripjes maken naar verschillende eilanden (met een pontje), en er zijn mooie wandel- en mountainbike routes vinden.

 2. Kamperen op een van de eilanden in de Bohuslän kust

  Wij kampeerden op de fijne camping Stenungsöl Garden (op het eiland Stenungsund). Vraag om de plek met uitzicht op zee. Via de camping kan je een uur op een tennisbaan huren. De camping heeft ook een leuk restaurant wat we zeker aanraden voor de lunch!

 3. (Kamperen bij) de stranden in Torpa en/of Vallda

  Rijd je van zuid naar west? Dan kan je een tussenstop maken bij een van deze stranden. Op de parkeerplaatsen van de stranden mag je gratis overnachten. In beide omgevingen zijn mooie fiets- en wandelroutes te doen.

 4. De wijk Haga (Göteborg)

  Deze leuke wijk staalt Zweden uit. Je vindt er vele fika’s (typisch Zweedse koffiehuizen waar veel lekkers te halen valt), bars en authentieke winkels.

 5. Restaurant Moon (Göteborg)

  In dit restaurant waan je je in Thailand. Zorg dat je reserveert, want het restaurant is populair.

Midden en Oost Zweden

In het binnenland van Zweden zijn talloze meren met bijbehorende kampeerplekken te vinden. Het maakt eigenlijk niet uit waar je naartoe gaat: overal vind je prachtige meren en natuur. Aan de oostkant van Zweden ligt de Baltische zee, met bijbehorende kust. De bekendste highlight van Oost Zweden is natuurlijk Stockholm.

 1. image

 2. image

Niet missen

 1. Kamperen bij Camping Storängens in Ransater

  Deze camping wordt gerund door een heel vriendelijk Nederlands stel. Je hebt een mooi uitzicht vanaf de camping, want deze ligt aan een brede rivier, waar je kunt zwemmen, kanoën en suppen.

  Bezoek website
 2. Kamperen bij een of meer van deze leuke wild-kampeerspots

  De mooiste wildkampeerspots vonden wij deze plekjes met bijbehorende coördinaten:

  • 61.6578, 17.3886: prachtig kamperen aan zee
  • 60.9538, 15.6612: helemaal alleen kamperen aan een (vis)meer, omringd door dennenbomen
 3. Lunchen bij havenrestaurant Borka Brygga

  Bij dit leuke havenrestaurant kan je heerlijk buiten eten aan het water. Ze hebben goede gevulde salades en de bediening is vrolijk en goed.

 4. Stockholm

  Een bezoek aan Stockholm is natuurlijk een must als je in Zweden bent. De architectuur van de oude stad is fenomenaal. Voor lekker eten of een gezellige koffietent hoef je niet ver te zoeken. Onze favorieten: Tak (avondeten en drankjes) en Pom & Flora (brunch).

 5. Waan je in de natuur met een meerdaagse kano tocht

  Wij genoten 3 dagen en 2 nachten van de prachtige Zweedse natuur tijdens een meerdaagse kano tocht. Bij meerdere organisatoren in Zweden kan je terecht voor een kano, tent, slaapzakken en matjes. Middenin de natuur genieten van totale rust bij een kampvuur: deze ervaring blijft ons zeker bij. We raden iedereen zo’n avontuurlijke tocht aan. Wij huurden onze kano en gear bij Nordic Discovery.