Aanvragen

Wij kunnen bij Kip verschillende aanvragen voor je faciliteren. Het gaat hierbij om het aanvragen van een gelijkvormigheidsattest, aslastverhoging, typeplaatje, COC document, Datenblatt of Herstellersbestätigung.

image
image

Aanvraagproces

Het aanvraagproces bestaat uit meerdere onderdelen, zowel intern binnen Kip uitgevoerd als door een externe onderzoekspartij.
Helaas is het voor ons niet mogelijk om van tevoren in te schatten of je aanvraag wel of niet zal worden goedgekeurd, vandaar dat wij altijd administratiekosten in rekening brengen.

Wanneer kan ik een aanvraag doen?
Caravans van het merk Kip en Avento met een bouwjaar van 2000 tot nu.
Caravans van de merken Chateau en Homestar met een bouwjaar vanaf 2008.

Bij caravans van voor deze bouwjaren en andere merken is een aanvraag niet mogelijk.

Aanvraagsoorten

Gelijkvormigheidsattest

Een gelijkvormigheidsattest heb je nodig voor het invoeren van een caravan in België. Van caravans geproduceerd voor 2009, is het niet altijd mogelijk om het gelijkvormigheidsattest af te geven.
Voor meer informatie verwijzen wij je naar De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer: www.mobilit.fgov.be

Mocht na onderzoek blijken dat er geen gelijkvormigheidsattest kan worden afgegeven, dan zal het bedrag minus €75 administratiekosten aan je worden gerestitueerd.

Aslastverhoging

Kom je laadvermogen tekort, dan kan je bij moderne caravans vaak de aslast laten verhogen. Omgekeerd (de aslast verlagen) kan ook. Dit laatste wordt wel gedaan als de bestuurder in het bezit is van rijbewijs B en de auto-caravancombinatie te zwaar is. Overigens gaat het om een papieren aanpassing, want de huidige caravans hebben vaak al een as die een hoger draagvermogen heeft dan op het kentekenbewijs staat. Uiteraard betaalt u hiervoor wel meer.
Bij sommige moderne caravans kunt u de aslast ook achteraf laten aanpassen. Je hebt daarvoor medewerking van de fabrikant/importeur nodig en er hangt een prijskaartje aan. Daarbij moet je vervolgens altijd een afspraak maken bij je RDW-keuringsstation:
https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/aanhanger-of-caravan/wijzigen-of-restaureren/gewicht-van-uw-aanhangwagen-aanpassen

Kosten aslastverhoging (of verlaging)

Kosten vanuit fabrikant:
De kosten voor een Aslastverhoging vanuit de fabrikant zijn € 345.
Mocht na onderzoek blijken dat er geen aslastverhoging kan worden afgegeven, dan zal het bedrag minus €75 administratiekosten aan je worden gerestitueerd.

Kosten vanuit RDW:
Daarbij rekent de RDW € 61,25 voor de keuring. Op de site van de RDW staat daarnaast het volgende: ‘Verhoogt u het gewicht van uw voertuig en is de toegestane maximum massa hoger dan de technische maximum massa? Dan betaalt u ook voor de beoordeling van de fabrieksverklaring. De kosten zijn ongeveer  €206,00. ‘

COC document

Wanneer je het voertuig rechtstreeks (met alleen het voor export verklaarde Nederlands kenteken) wilt registreren, dan is de kans zeer groot dat de buitenlandse toelatingsautoriteiten u vragen om een COC (Certificate Of Conformity) te overleggen. Dit document is een officiële fabrieksverklaring en bevat alle technische gegevens van het voertuig. Een COC wordt ook wel CVO (Certificaat Van Overeenstemming) of ‘EG Übereinstimmungsbescheinigung’ genoemd.

Mocht na onderzoek blijken dat er geen COC document kan worden afgegeven, dan zal het bedrag minus €75 administratiekosten aan je worden gerestitueerd.

Typeplaatje

Het kan voorkomen dat het typelaatje vervangen dient te worden. Dit kan zijn door een ongeval, beschadiging etc. In vele gevallen is het mogelijk om een nieuw typeplaatje af te geven.

Herstellersbescheinigung / Datenblatt

Dit zijn documenten met alle technische gegevens van de caravan, afgegeven door de fabrikant. Deze documenten zijn nodig om de technische aanpassingen aan de caravan te vermelden in de caravanpapieren. Deze documenten worden meestal gevraagd door een TÜV keuringsstation.

Mocht na onderzoek blijken dat er geen Herstellersbescheinigung of Datenblatt kan worden afgegeven, dan zal het bedrag minus €75 administratiekosten aan je worden gerestitueerd.

  1. image

    Het typeplaatje is meestal te vinden in de disselbak.

  2. image

    Voorbeeld van het asplaatje

Aanvraagformulier