Winterkamperen

Artikel

Kamperen kan het hele jaar door! Zelfs in de winter is het een geweldige manier om vrijheid, avontuur en natuur te beleven. Trotseer de winterelementen, warm op bij het kampvuur en met een beetje geluk word je wakker in een wondere witte wereld. Tijdens de winter kampeer je met veel rust en ruimte, zeker gezien het groeiend aantal kampeerterreinen dat in de winter open blijft. Benut je Kip optimaal en ga er het hele jaar door mee op uit!

Vision Outback winter

Winterkamperen met de Vision Outback

Winter kampeertips

Met een Kip caravan kun je prima winterkamperen. Wel zijn er wat dingen om op te letten en hebben we een aantal tips om het winterkamperen nog behaaglijker te maken.

Kampeerplek

Maak de kampeerplek sneeuwvrij en plaats de caravan.
Zet de caravan uitdraaisteunen op houten plankjes met een plastic zakje eromheen, dit voorkomt dat ze vastvriezen aan de grond. Zet de luifel op en plaats de haringen niet helemaal de grond in. Bij het later afbreken van de luifel met bevroren grond kun je dan de haringen er nog verder inslaan om ze vervolgens los te krijgen.

  1. Winterkamperen caravan

  2. Winterkamperen caravan kampvuur maken

Warm blijven

Indien mogelijk maak je tijdens het winterkamperen buiten een heerlijk kampvuur om warm bij te blijven.
Binnenin de caravan zorg je voor een krachtige kachel. Denk hierbij aan de af fabriek geleverde Whale kachel, welke zowel op gas als elektra werkt. Voor optimale werking van de kachel luchtinvoer en uitvoer sneeuw vrijhouden. Afhankelijk van de stroomvoorziening op het kampeerterrein kan je ook gebruik maken van een elektrisch kacheltje. Ga naast de vloerverwarming sowieso altijd met een extra kachel kamperen in de wintermaanden.

Water

Wij adviseren om tijdens strenge vorst geen gebruik te maken van het ingebouwde watersysteem. Zorg voor vertrek dat het water uit de leidingen en watertank leeg is (zoals je ook doet voor het gereed maken van de caravan voor de stalling). Ondanks isolatie en andere anti bevriezing voorzorgsmaatregelen is de kans op waterschade na bevriezing van watertank of leidingen (te) groot om het risico te nemen.

Maak gebruik van een losse waterzak (plaats deze in de caravan wasbak) en flessenwater voor koken & drinken. Gebruik de sanitaire voorzieningen op het kampeerterrein voor de overige waterbehoefte.

image

Hefdak

Onze caravans beschikken veelal over een hefdak. Bij onze praktijktest met -10 ℃ kon het hefdak prima omhoog blijven bij het gebruik van de Whale kachel. Indien gewenst mag het hefdak ook naar beneden als er altijd maar een raam ventileert.
Gebruik overdag een zachte bezem om de sneeuw voorzichtig van het hefdak te halen.

Ventilatie

Ventileer je caravan ten minste dagelijks. Laat bij voorkeur minimaal altijd een raam op een kier. Zet de zitkussens overdag een uurtje rechtop om te laten luchten.

Zorg vooral tijdens het winterkamperen dat het niet te vochtig wordt in de caravan, waarbij mogelijk schimmels en condensvorming kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen, verwarm je dagelijks je Kip en zet je minimaal 5 minuten lang de ramen open zodat het vocht kan ontsnappen.

Kip Vision winterkamperen in Zwitserland

Gas

Tijdens het winterkamperen kun je de gasvoorziening gebruiken voor koken. Indien aangesloten, kun je ook de koelkast en kachel op gas gebruiken. Let hierbij op dat je bij gebruik van een kachel op gas sneller door je gasvoorraad heen bent. Je kunt daarom overwegen om een tweede gasfleshouder in je Kip te (laten) monteren.

Het is belangrijk om goed te kijken naar het soort gas in je gasfles. Propaan blijft namelijk gasvormig tot -40 °C terwijl butaan bij -1 °C al vloeibaar wordt en niet meer bruikbaar is. Dus winterkamperen doe je met een propaan gasfles.

Shelter winterkamperen

Luifel en sneeuw

Enkele tips voor goed gebruik van je luifel bij sneeuwval:

  • Span de luifel met alle scheerlijnen volledig af
  • Bij grote sneeuwval of harde wind, de middelste stok verwijderen en het middelpunt naar beneden afspannen. Hierdoor blaast de wind minder naar binnen en kan de sneeuw goed van de luifel afglijden, dit zodat de luifel sneeuwvrij blijft
  • Gebruik de juiste haringen bij sneeuw en ijs. Gebruik haringen van staal, aluminium haringen kunnen namelijk dubbelslaan in bevroren grond. Let er ook op, zoals hierboven genoemd, dat je de haringen niet helemaal de grond in slaat
  • Bij thuiskomst de luifel goed laten drogen voordat deze wordt opgeborgen

Welk natuurkampeerterrein kies jij deze winter?

Na een heerlijke boswandeling een kop warme chocomelk drinken in je caravan: je komt gegarandeerd tot rust. Zoek je nog een kampeerbestemming voor de winter? Deze Natuurkampeerterreinen zijn geschikt voor de caravan en ook in de winter geopend.

Algemene tips voor winterkamperen met een caravan

  1. Vocht buitenhouden

    Natte en vochtige zaken houd je zoveel als mogelijk buiten de caravan. Condens van de ramen droog je op en het doekje hang je buiten de caravan te drogen.

Strooizout op het chassis

Strooizout altijd op korte termijn van het caravanchassis verwijderen. Doe dit uitsluitend door het zout met koud water weg te spoelen. Bij het wegspoelen met lauw of warm water tast dit het chassis juist aan.

Verder handig om mee te nemen

(naast je standaard kampeeruitrusting)

  • Hoogwaardige slaapzak
  • Sneeuwschep
  • Zachte borstel / bezem
  • Klauwhamer rubber
  • Gasbrandertje of föhn mocht er iets vast vriezen
  • Thermokleding en draag 'laagjes'
  • En uiteraard een dikke trui, muts, sjaal, handschoenen en goede schoenen

Benut je Kip optimaal en ga er het hele jaar door mee op uit!

15