Zelfvoorzienend kamperen met een accu in je caravan

Artikel

Het is voor velen de ultieme kampeerbeleving: volledig off-grid kamperen. Even compleet weg van het dagelijkse leven en tot rust komen in de natuur. Om dan nog wel gebruik te kunnen maken van je verlichting en eventuele waterpomp dan is een accu essentieel. Maar ook als je liever op een (natuur)camping kampeert kan een accu erg handig van pas komen. Bijvoorbeeld als je op dat ene mooie plekje wil staan waar nét geen stroom beschikbaar is.

Shelter Outback outdoor caravan

Off-grid kamperen met de Shelter Outback

Met een accu kan je alle 12V functionaliteiten van je caravan off-grid gebruiken

Standaard werkt het 12V circuit als je een accu in je caravan hebt. In het geval van bijvoorbeeld een Shelter Plus betekent dit dat de verlichting en waterpomp vanaf de accu kunnen functioneren. Het 230V circuit is niet op de accu aangesloten, wat betekent dat de stopcontacten, absorptie koelkast en de vloerverwarming in de caravan niet gebruikt kunnen worden op de accu. Om met een absorptie koelkast toch off-grid te kamperen, kan deze wel via gas worden aangesloten.

In onze Outback modellen (Shelter Outback en Vision Outback) is de absorptie koelkast vervangen met een compressorkoelkast, deze heeft als voordeel dat hij kan koelen via het 12V circuit. Houd er rekening mee dat de compressorkoelkast een grote verbruiker is van je accu. Hoelang je kan is dus sterk afhankelijk van accucapaciteit, de koelkast temperatuurinstelling, buitentemperatuur en ander stroomverbruik.

Uiteraard is het wel mogelijk om ook een of meerdere 230V stopcontacten beschikbaar te maken via de accu. Dit doen wij dan door een ‘inverter’ te installeren, bespreek de opties hiervoor met een Kip adviseur.

image

Bepaal zelf hoeveel capaciteit je nodig hebt

Dat brengt ons bij de belangrijkste vraag: hoeveel capaciteit heb ik eigenlijk nodig? Hieronder geven we je een aantal indicaties mee om zelf te kunnen bepalen hoe groot de accu moet worden.

Bij gemiddeld verbruik van de verlichting verbruik je circa 2 Ah (Shelter) tot 6 Ah (Vision) per dag. Daarnaast verbruikt de waterpomp bij gemiddeld verbruik ook circa 1 Ah per dag.

Bij de Outback modellen heb je ook te maken met de compressorkoelkast, deze verbruikt circa 15-25 Ah per dag. Dit is zoals eerder genoemd afhankelijk van buitentemperatuur, instellingen en gebruik (hoe vaak gaat de deur open, hoe vol zit de koelkast en of deze ‘voorgekoeld’ is voordat je off-grid gaat).

Mocht je ook een telefoon willen opladen via bijvoorbeeld de USB lader, dan zit je ook al snel 3-4 Ah verder. Dit kan meer of minder zijn, afhankelijk van de accu van het apparaat dat je gaat opladen.

  1. Met de Kompakt off-grid kamperen

  2. image

Opladen: zonnepanelen of walstroom

Om je accu op te laden zijn er twee mogelijkheden: zonnepanelen op het dak plaatsen of aansluiten op walstroom.

Opladen op walstroom

Zodra de caravan op de walstroom van een kampeerterrein wordt aangesloten, dan wordt automatisch de accu opgeladen. In sommige modellen moet hiervoor wel de hoofdschakelaar 'aan' worden gezet om de stroom bij de accu te krijgen.

Opladen met zonnepanelen

Afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen en weersomstandigheden varieert de oplaadsnelheid van je accu. Bij meerdere panelen is ook de configuratie van je zonnepanelen bepalend voor de opbrengst (o.a. parallel aangesloten of in serie en PWM of MPPT). Hier houden wij bij Kip rekening mee om zoveel mogelijk de (theoretisch) optimale configuratie aan te bieden.

Lithium- of loodaccu?

Hoewel er een heel scala aan verschillende soorten en maten batterijen zijn, kunnen we dit opdelen in grofweg twee opties voor een caravan accu: de ‘ouderwetse’ loodaccu (ook wel ‘natte’ accu) en de meer moderne Lithium accu. Bij Kip werken we bij nieuwe caravans nog uitsluitend met Lithium accu's

  1. Loodaccu’s (natte accu’s)

    Zonder al te veel in te gaan op alle soorten loodaccu’s, is deze groep accu’s werkzaam vanwege een elektrochemisch proces van water, zwavelzuur en lood. Binnen deze groep accu’s zijn veel vernieuwingen aangebracht om de nadelen van loodaccu’s zoveel mogelijk te vermijden, wat maar deels lukt. Voorbeelden hiervan zijn de gel accu’s, cyclische accu’s en extreem cyclische (AGM) accu’s. Bij Kip maken we in nieuwe modellen geen gebruik meer van deze accu’s omdat ze relatief zwaar zijn (ten minste vier keer het gewicht van lithium), onderhoud nodig hebben, aan een druppellader moeten in de winter, slechts beperkt kunnen worden ontladen, langzaam opladen en vaak op een specifieke manier moeten worden opgeladen omdat er anders schade kan ontstaan.

  2. Lithium accu's

    Tegenwoordig kunnen we de Lithium accu’s niet meer uit ons leven wegdenken, van onze telefoons tot aan de elektrische auto’s, overal kom je dit type accu tegen. Ook als caravan accu wordt dit type steeds vaker geïmplementeerd.

    Lithium accu’s bieden in een caravan veel voordelen ten opzichte van loodaccu’s, met name dat ze significant lichter zijn van gewicht voor dezelfde capaciteit (ook wel aangegeven als hogere energiedichtheid). Daarnaast kunnen Lithium accu’s beter omgaan met wat meer willekeurige ontlading en opladen, kunnen ze een stuk sneller worden opgeladen dan een natte accu en zijn ze onderhoudsvrij. Om te voorkomen dat je Lithium batterij te ver wordt ontladen of juist te ver wordt opgeladen en voor een heel scala aan “extreme scenario’s” zijn ze standaard uitgerust met een zogenaamd Battery Management System (BMS).