Off-grid kamperen met zonnepanelen op je caravan
Artikel
Een mooie manier om volledig zelfvoorzienend te kamperen is met zonnepanelen en een accu. Bij Kip maken we gebruik van flexibele zonnepanelen die op het (hef)dak geplaatst worden. Deze zijn licht van gewicht en hebben hierdoor weinig invloed op het gewicht van de caravan.
Opbrengst van je zonnepanelen
Afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen en weersomstandigheden varieert de oplaadsnelheid van je accu. Bij meerdere panelen is ook de configuratie van je zonnepanelen bepalend voor de opbrengst (o.a. parallel aangesloten of in serie en PWM of MPPT). Hier houden wij bij Kip rekening mee om zoveel mogelijk de (theoretisch) optimale configuratie aan te bieden.
Een hele grove vuistregel om de opbrengst van je zonnepanelen te bepalen is om uit te gaan van 4 volle zonuren (maart-oktober in Nederland) en dit te vermenigvuldigen met het piekvermogen van je zonnepanelen.
Rekenvoorbeeld
Als je dus 100 Wp aan zonnepanelen hebt, zou dit overeenkomen met 4 uur * 100 Wp = 400 Wh opbrengst. Dit getal deel je door het voltage van je zonnepaneel om het aantal Ah te kunnen berekenen. In veel gevallen is dat 400 Wp / 18-20 V = ~20 Ah opbrengst per dag. Dus dan kan je rekenen met 10-20 Ah dat je op een dag beschikbaar hebt om je accu op te laden of om te verbruiken.
Laadregelaar: PWM of MPPT
Bovenstaande berekening bepaalt alleen nog (heel grof) wat de opbrengst is, vervolgens moet dit nog in de accu worden opgeslagen. Heel simpel kan dit met een PWM of MPPT, waarbij de MPPT voor een hoger rendement zorgt. Een MPPT kan tot wel 30% meer energie leveren aan de accu dan een PWM.
Configuratie van de zonnepanelen is belangrijk
Om de MPPT zo optimaal mogelijk aan te sturen, kiezen wij er voor om vanaf 100 Wp altijd meerdere panelen te gebruiken. Bij 100 Wp betekent dit dus 2x 50 Wp panelen en bij 200 Wp betekent dit 2x 100 Wp.
Door meerdere panelen in serie te plaatsen wordt al bij minder zonlicht de drempelwaarde van het voltage bereikt om te beginnen met het laden van de accu.
Temperatuur
Flexibele panelen zijn erg licht van gewicht maar hebben helaas als nadeel dat ze hun warmte minder goed kwijt kunnen. Daarom kan op warme plekken de opbrengst sterk teruglopen (ondanks veel zonuren). Als vuistregel kan je ongeveer 0,5% verlies aan vermogen per graad warmte rekenen, waarbij de specificaties van een zonnepaneel uitgaan van ideale omstandigheden bij 25°C. Omdat een zonnepaneel in de volle zon ligt, kan de temperatuur al snel oplopen tot 60°C of hoger. Dit zou overeenkomen met een vermogensverlies van ~17,5% of meer.
Rekentool opbrengst Europese Commissie
Mocht je er dieper in willen duiken en de opbrengst precies voor jouw kampeerlocatie willen weten, dan heeft de Europese Commissie daarvoor een leuke tool ontwikkeld: Rekentool off-grid opbrengst (Europese Commissie)
- Kies je locatie op de kaart en zorg dat je rechts bij het tabje "OFF-GRID" staat
- Bij "Installed peak PV power [Wp]" vul je de totale capaciteit van je zonnepanelen in
- Bij "Battery capacity [Wh]" vul je de accu capaciteit in Wh (dus niet Ah) in. In het geval van een 20 Ah Victron Peak Power Pack is dat 256 Wh (staat op de accu vermeld)
- Bij "Discharge cutoff limit [%]" kan je voor een Victron accu 0% invullen omdat deze volledig kan worden ontladen, bij een 'natte' accu zit dit eerder rond 50%
- Bij "Consumption per day [Wh]" vul je het aantal Wh in dat je gemiddeld dagelijks verbruikt
- "Slope [°]" is de hoek van het paneel. Aangezien deze vlak op het dak ligt kan je hier 0 invullen
- "Azimuth [°]" is de windrichting en bij een vlak paneel niet van belang, dus ook 0